Glucidele

Posted: 11 Iulie 2011 in SANATATE
Etichete:, , , , , , , , ,

    Sunt substante organice formate din carbon, hidrogen si oxigen majoritatea avand gustul dulce, se gasesc sub forma de monozaharide si polizaharide.

Cele mai importante glucide sunt glucoza si fructoza care au molecula mica(monozaharide), zaharoza(zaharul preparat industrial), galactoza(glucidul din lapte), amidonul(glucidul din legume si cereale), celuloza si hemicelulozele (din vegetale) si glicogenul(din muschi si ficat).

Un gram de glucide furnizeaza prin ardere 4-10 calorii. Eliberarea energiei prin arderea glucidelor se face foarte rapid comparativ cu lipidele de aceea glucidele mai ales sub forma de glucoza sau zaharoza sunt recomandate in general la oameni care presteaza eforturi de mare intensitate si de durata scurta(de exemplu sportivii).

Rolul glucidelor este deosebit de mare pentu sitemul nervos central.Glucoza fiind componentul principal al glicogenunului care este defapt rezerva principala de glucide din organism.

Glicogenul se dispune in mare parte in ficat si muschi si are un rol important in reglarea nivelului de zahar din sange.In cazul in care aceste glucide nu patrund in organism cu hrana ,ele se epuizeaza in timo de 12-18 ore.

Amidonul este sursa principala de glucide in ratia alimentara,intrand in componenta cerealelor ,cartofilor etc.

Sub actiunea amilazei,amidonul se descompune in dextroza,maltoza si glucoza.

Cele mai daunatoare sunt concentratele de glucide(zahar, produse zaharoase, gemuri, dulceturi etc.), iar cele mai recomandabile fiind cele provenite din cereale, fructe si legume(de tipul amidonului).

Sursele cele mai importante de glucide sunt: zaharul(100%), produsele zaharoase(60-90%), pastele fainoase(70-75%), leguminoasele uscate (50-60%), painea (50%), legumele si fructele (5-20%).

Este daunator  surplusul de glucide deoarece provoaca obezitate, infiltratia lipidica a ficatului. Consumul produselor alimentare bogate în amidon, al fructelor si legumelor cu continut înalt de glucide are unele prioritati fata de zahar, bomboane si alte dulciuri. Zaharul este un produs cu energie calorica înalta, lipsit de vitamine, saruri minerale, fibre vegetale, substante pe care le contin produsele vegetale.

Norma zilnica de glucide în ratia alimentara trebuie sa constituie 300-400g pentru oameni maturi , inclusiv 50-100g de zaharuri usor asimilabile iar pentru copii ceva mai putin. Glucidele vor forma 50-65% din valoarea energetica a ratiei alimentare zilnice.

In genaral persoanle  care îndeplinesc munci fizice grele au nevoie de cantitati sporite de glucide. Astfel, ei pot consuma pâna la 600-700g de glucide zilnic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s