Notiuni generale privind boala

Posted: 11 Iulie 2011 in SANATATE
Etichete:, , , ,

 Istoria arata ca medicina isi are originea  nu din speculatii filozofice sau in anumite cunostinte teoretice, ci in simplu fapt in care ca om avem tendinta de ajutor reciproc . In cazul unor accidente de orice fel sau chiar boli,acesta abilitate fiind mostenita inca din cele mai vechi timpuri.

Asadar a vindeca pe cineva sau cel putin a usura suferinta cuiva ,a fost dintodeauna scopul practicilor mediacale. Dupa cum stiti sau chiar ati trecut prin asa ceva ,aceste practici s-au facut si inca se fac de multe ori tot pe oameni. Cu ajutorul medicilor noi  ne cunoastem  in primul rand pe noi ,dar in acelasi timp ii ajutam pe acestia sa accelereze specializarea lor in tot ce inseamana  boala.

De multe ori varianta cea mai usoara in cazul unei boli este sa o prevenim ,dar de multe ori aceasta ne joaca feste si apar diferite complicatii (agravarii) ce pot duce pana la invaliditate,avand o mare consecinta asupra familiei dar in primul pentru cel in cauza.

Greutatile pe care  cercetatorii le intampina in dezvoltarea cauzelor bolilor ,dar si in crearea diferitelor retete din  medicamente, a caror compozitie sa diminueze riscurile avansarii bolii si chiar sa o opreasa definitiv,au facut ca medicina sa avanseze si sa aduca noi tratamente si vacinari imporiva bolilor infectocontagioase.

    Cunoateti probabil cazuri sau ati auzit din diferite parti ca sunt diferite boli ce nu pot fi prevenite si nici tratate,dar acest lucru nu inseamna ca medicina ar fi neputincioasa. Deseori in cazul in care nu s-a reusit o vindecare completa sau definitiva a acestor boli ,s-a redat organismului o parte sau intreaga sa capacitate de munca pentru un anumit timp indelungat. Oricum medicina din punctul de vedere al specialistilor ,are datoria si poate sa aline suferintele bolnavului acest lucru fiind posibil in zilele noastre datorita marilor descoperiri facute de stiintele medicale si biologice din ultimul secole.

Medicina are 3 mari laturi ale sale in care se ocupa in primul rand de cunoasterea bolilor,prevenirea acestora si ce-i mai important lamurirea conceptelor de si stare de boala .

    In medicina un organism viu poate fi definit ca fiind un sistem complex de organe si sisteme in echilibru  dinamic.Toate componentele acestui sistem sunt in activitate echilibrata ,uneori dominand functia unuia dintre siteme alteori a altuia. Asadar in cursul digestiei predomina activititatea aparatului digetiv ,in timp ce in cursul efortului fizic ,activitatea musculara. Coordonarea functilor organismului si adapatrea organismului la mediu fiind asigurate de sistemul nervos.

Nivelul functilor organismului se modifica in urma reactilor de adaptare .Un exemplu poate fi dat in cazul in care avem deaface cu un efort fizic.Datorita acestuia creste frecventa batailor cardiace,tensiunea arteriala ,frecventa si amplitudinea miscarilor respiratorii mobilizandu-se sangele din dispozitive si in aceasi timp ridicandu-se nivelul glicemiei si crescand acidul lactic din sange.

In astfel de conditii devierile de la normal nu sunt patologice ,deoarece prin aceste reactii organismul se adapteaza la mediul de viata.

Si in cazul febrei apar aceleasi reactii asemanatoare cu cele din eforul fizic ,febra fiind manifestarea unei stari patologice ,care apare sub actiunea unor agenti neobisnuiti din mediul de viata.

                                                                                      –  Stare de sanatate

                                                             – Stare de boala

                              – Cauza patogena

–  Stare patogenica

  • Echilibrul biologic dintre organism si mediu cu posibilitatea manifestarii reactiilor de adapatare ale organismului se numete  stare de sanatate.
  • Manifestarea acestui echilibru biologic ,sub influienta unor factori interni sau externi cu limitarea capacitatii de adapatre a organismului la mediu se numeste stare de boala .
  • Factorul care strica acest echilibru dintre organismul nostru si mediu se numeste cauza patogena, iar efectul sau starea patogenica se numeste stare patologica.

 

In functie de durata se deosebesc boli acute, care dureaza de la cateva ore la 2-3 saptamani, boli subacute,dureaza intre 3-6 saptamani si boli cronice care pot dura luni, ani sau chiar toata viata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s